Motion om Rättvisemärkt och Fairtrade City
”Rättvisemärkt” är en etisk och social märkning med fokus på mänskliga rättigheter. ”Rättvisemärkt” heter också den svenska organisation, som tillsammans med andra organisationer i länder världen över samarbetar inom det internationella kontrollorganet FLO, Fair Trade Labelling Organizations International, som är en av aktörerna på ”rättvisemarknaden”.
Rättvisemärkning är tillsammans med t.ex. miljömärkning ett sätt att åstadkomma ett uthålligt samhälle, och idag uppmärksammas också Rättvisemärkningen som en del av kampen mot klimatförändringarna – med rättvisare förhållanden minskar rovdriften på människor och miljö, och ekologiskt odlande (som i sig inte är klimatpåverkande) är ett av målen för Rättvisemärkt. Att välja Rättvisemärkt är ett sätt att bidra till att Vaxholm blir en ledande miljökommun!
Genom att välja Rättvisemärkt bidrar man som konsument bl.a. till
-
att odlaren får skäligt betalt för sitt arbete
-
att motverka barnarbete
-
att uppmuntra ekologiskt odlande
-
att främja organisationsrätten och demokratin
-
att motarbeta diskriminering p.g.a. kön, hudfärg eller religion.
I marknaden idag finns ett stort antal rättvisemärkta produkter såsom kaffe, te, kakao, drickchoklad, chokladkakor, bananer och annan färsk frukt, juice, ris, glass, socker, müsli, snacks/godis och honung. Dessutom går det att köpa Rättvisemärkt vin, rosor, sportbollar och produkter som innehåller Rättvisemärkt bomull.
I linje med Rättvisemärkningen ligger diplomeringen Fairtrade City. Den ges till städer (kommuner) som engagerar sig för etisk konsumtion, där en styrgrupp har som främsta uppgift att sprida information om etisk konsumtion till medborgarna. Fairtrade City innebär att man lever upp till kriterier som rör etisk upphandling i kommunen, ett aktivt informationsarbete, samt utbud i butiker och på arbetsplatser av etiskt märkta produkter.
Vi föreslår nu att Vaxholms stad
-
ska sträva efter att alltid välja ”Rättvisemärkt” före andra produkter av samma slag.
-
ska sträva mot att leva upp till de övriga kriterier som ger möjlighet att bli en Fairtrade City.
-
därefter ska ansöka om Fairtrade City-diplomering.
För Vänsterpartiets i Vaxholm
Gunilla Lauthers Alf-Erik Frödén
2007-11-13